Vi jobbar aktivt för att optimera energianvändningen i det äldre fastighetsbeståndet. Därför installerade vi vår första geotermianläggning – och lyckades halvera fastighetens värmeförbrukning!
– Som fastighetsägare påverkar du din omvärld på en mängd olika sätt, säger Staffan Jacobsson, chef för teknisk service på AF Bostäder. Därför arbetar AF Bostäder brett med hållbarhetsfrågor och med att minska vår miljöpåverkan, hela vägen från vilka energislag vi köper in till att öka medvetenheten om hållbarhet hos våra hyresgäster.
– Effektiviseringen av energisystemen i de äldre fastigheterna har högsta prioritet, säger Staffan Jacobsson. Sedan 2014 driver vi ett pilotprojekt på Kämnärsrätten där vi övervakar och styr fastigheterna in i minsta detalj. Där har vi genomfört en mängd tekniska uppgraderingar och även driftsatt ett webbaserat övervakningssystem. Geotermiprojektet är ytterligare ett stort kliv mot lägre energiförbrukning.
Geotermi innebär att energi hämtas ur djupa borrhål i markens jord- och berglager. Den geotermiska energin kan bestå av värme som producerats genom geologiska processer i jordens inre, eller av lagrad solvärme. Värmen stiger ju längre ner en borrar. Vid tio grader på ytan är temperaturen 40–70 grader på två kilometers djup.
– I juni 2015 gjorde vi en lyckad provborrning på Kämnärsrätten, säger Staffan Jacobsson. Förutsättningarna för geotermisk energi är goda på många håll i Lund och borrningen visade att Kämnärsrätten var en bra plats för en fullskalig anläggning.
I december 2016 färdigställdes anläggningen på Kämnärsrätten 2, en fastighet med totalt 96 lägenheter. Anläggningen består av 2 värmepumpar och 14 energibrunnar. Brunnarna når 250 meters djup och rymmer ett slutet rörsystem som hämtar upp energin och transporterar den till systemets värmepumpar, där den blir till värme i fastighetens varmvattensystem.
– Vi använder anläggningen till att producera värme, medan tappvarmvatten fortfarande värms med fjärrvärme, säger Staffan Jacobsson. Vi har gjort det valet eftersom installerad eleffekt minskas, värmepumpar är som mest effektiva vid låga temperaturer
och fjärrvärmens lägre taxa sommartid tillgodogörs för tappvarmvatten.
– Anläggningen täcker så gott som husets hela behov av värme, säger Staffan Jacobsson. När det är riktigt kallt använder vi fjärrvärme som extra spets men den kopplas in tidigast vid minus fyra grader, och har knappt använts under anläggningens första vinter. Att installera geoenergi som klarar lägre temperaturer blir alltför kostsamt. Geoenergi är en stor investering men besparingarna gör att hela anläggningen är betald inom åtta år.
– Geotermianläggningen använder el enbart till drift av systemet, medan själva värmeenergin vi får fram är gratis, säger Staffan Jacobsson. Om du jämför med elförbrukningen i en vanlig elpanna får du ut minst fyra gånger så mycket värmeenergi ur en geoenergianläggning. Vi ska testa och utvärdera systemet långsiktigt men de första indikationerna är mycket positiva. Under den första vintern i drift har vi med råge halverat vår värmeförbrukning jämfört med samma period föregående år.
– Miljöpåverkan från systemet är i princip noll, speciellt sedan inledningen av 2017 då all el som vi på AF Bostäder köper in kommer från förnybar produktion, säger Staffan Jacobsson. Nu fortsätter arbetet med energieffektiviseringen och framöver kommer vi att undersöka fler möjligheter till förnybara energikällor.
Senast uppdaterad 15 maj, 2017