Under 2019 har AF Bostäder förnyat sitt avfallsmål och fortsatt att skapa förutsättningar för enklare källsortering för studenterna. Det handlar om att kombinera konkreta och genomtänkta åtgärder med uppmuntran, nudging och inspiration.
AF Bostäder har som mål att öka andelen källsorterat avfall till 60 % av den totala mängden avfall, till år 2024.
– Detta är vårt andra mål för avfallshanteringen, det första uppnåddes 2018 och vi hoppas kunna flytta fram positionerna efterhand säger Anna, fd förvaltningschef på AF Bostäder. Vi följer upp våra resultat kontinuerligt genom fraktionsmätningar från Lunds renhållningsverk och genom plockanalyser av restavfall.
Stommen i avfallshanteringen utgörs av bostadsområdenas avfalls- och grovavfallsstationer. Därtill ska hela flödet fungera, från att studenten kastar en sopa i sin bostad till att den rullar iväg på en lastbil i rätt fraktion.
– Det krävs nogsam planering av avfallsprocesserna för att allt ska fungera optimalt, säger Anna. När vi projekterar våra stationer och soprum har vi god hjälp av bland annat renhållningsverkets erfarenheter, våra bovärdar, feedback från lastbilschaufförer och önskemål från våra kunder. På alla korridorer finns plats för de flesta fraktioner, antingen i en smart inredd skrubb eller undangömt i en möbel. Alla som bor i lägenhet får en praktisk sorteringskasse i inflyttningspresent.
Minst lika viktigt som effektiva flöden är att inspirera kunderna. Det ska upplevas enkelt, rent, snyggt och roligt att sortera.
– Avfallstationerna byggs i allt större utsträckning om till underjordiska så kallade UWS:er, det är effektivare, trevligare och snyggare, säger Anna. För grovavfallsrummen har vi 2019 startat ett ombyggnads- och inredningsprojekt i syfte att göra rummen mer inbjudande och trivsamma att besöka.
– Vi får också många idéer från våra kunder. Efter önskemål testar vi nu dubbelt så stora matavfallspåsar på våra korridorboenden. Många har också efterfrågat ett sätt att slänga matlagningsoljor, en vanlig orsak till stopp i avloppsrören. Därför har vi köpt in en fett-tratt som gör det möjligt att enkelt spara fettet i petflaskor och sedan lämna det till återvinning, säger Anna.

Senast uppdaterad 6 april, 2020