Område för område ersätter AF Bostäder samtliga av sina avfallsstationer med underjordiska stationer av UWS-modell. Initialt innebär det en stor investering men på sikt är vinsterna många. Källsorteringen ökar, förvaltningen blir mer kostnadseffektiv och framför allt får studenterna en boendemiljö som är ren, snygg och trygg.
UWS (Underground Waste System) är ett standardsystem som används av bland annat Lunds kommun. En UWS består av en 3–5 kubikmeter stor behållare som göms i en betongkasun under marken. Allt som syns ovan jord är ett stilrent, brevlådeliknande inkast. På varje station placeras åtta eller fler behållare med inkast för glas, plast, metall, tidningar, pappersförpackningar, restavfall och matavfall.
– Traditionella avfallsstationer består ofta av containerlösningar som är skrymmande, inhägnade, svåråtkomliga och kan upplevas mörka och otrygga, säger Peter Molin, byggprojektledare på AF Bostäder. Därför övergår vi successivt till UWS:er på alla våra områden. Under 2020 har Ulrikedal och Delphi fått varsin station om vardera 14 UWS:er. Under 2021 anlägger vi den sista stationen på Delphi och då är samtliga av våra 28 avfallsstationer under jord.
AF Bostäder äger konstruktionen på plats medan kommunen sköter tömning och tvättning av anläggningen. Systemet är flexibelt och har en mängd fördelar.
– Bland annat har alla betongkasunerna som hyser de olika behållarna samma mått vilket gör att fraktionerna kan flyttas runt eller bytas till en annan sort i efterhand, till exempel om behovet av en fraktion i framtiden skulle visa sig vara större än en annan, säger Peter Molin.
– De gamla containrarna hämtades med containerbil, tömdes på kommunens anläggning för att sedan köras tillbaka, en bullrig och omständlig hantering. De nya UWS:erna lyfts upp med en tystgående, eldriven kran, töms på flaket och sätts tillbaka med detsamma. Det innebär färre tunga transporter på området, och dessutom mindre nedskräpning eftersom behållarna alltid är på plats. Placeringen under jord innebär också att behållarna är svalare vilket minskar risken för dålig lukt.
Det nya systemet bidrar till att källsorteringen ökar, och att restavfallet minskar. Dessutom möjliggör UWS:erna en betydligt trivsammare boendemiljö för studenterna.
– Med UWS:erna kan vi skapa en öppen, ren och snygg miljö i anslutning till avfallshanteringen, säger Peter Molin. Vi planerar dessutom skiftet till de nya stationerna så att de genomförs i samband med en större uppfräschning av bostadsområdet, för ett bättre helhetsresultat.
– Som exempel fick Vildanden sina UWS:er samtidigt med nya cykelskjul, grillplatser med sittmöbler, nya planteringar, bättre utebelysning och en boulebana, säger Peter Molin. Och på Ulrikedal är satsningen del av en större ombyggnad där hela utemiljön görs om från grunden. Även där ordnar vi nya planteringar men också ett utegym och plats för solstolar.
I ett bredare hållbarhetsperspektiv får de nya UWS-stationerna sällskap av Gröna rummet som är AF Bostäders nydesignade stationer för grovavfall.
– I Gröna rummet lämnas batterier, elektronik, ljuskällor och skrymmande möbler. Där finns också återbrukshyllor där studenterna kan lämna saker som är hela och rena, och ta något annat med sig hem. Gröna rummet inreds ljust och trivsamt med tydlig skyltning och ska inspirera studenterna att minimera sitt avfall, öka sin återvinning och prova på återanvändning. På de områden där det är möjligt placeras Gröna rummet i direkt anslutning till UWS-stationen så att allting är samlat på ett och samma ställe, säger Peter Molin.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2020
Senast uppdaterad 26 maj, 2021