AF Bostäder har öppnat två nya tvättstugor på Vildanden där hyresgästerna kan tvätta sina kläder med enbart kallt vatten. Den nya tekniken minskar både energianvändning och spridning av kemikalier.
AF Bostäder söker hela tiden nya vägar för att minimera sin miljöpåverkan, och erbjuda studenterna möjligheter till en hållbar vardag.
- Studenterna engagerar sig gärna i hållbarhetsfrågor, då känns det inspirerande att få erbjuda en kundnära förbättring, säger Staffan Jacobsson som är chef för teknisk service på AF Bostäder och projektledare för ombyggnaden. Nu kan hyresgästerna på Vildanden tvätta sina kläder med vetskapen att de bidrar till minskad konsumtion, färre förpackningar i soporna, minskad energiförbrukning, minskade utsläpp och förbättrad personlig hälsa.
En stor del av de kemikalier som spolas ut i de svenska hushållens avlopp kommer från disk-, tvätt- och sköljmedel. I de nya kemikaliefria tvättstugorna används istället ny teknik som filtrerar och avjoniserar tvättvattnet. Vattnet kan då bryta den joniska bindningen mellan smutsen och plaggens fibrer, med lika rent resultat som vid traditionell tvätt. Eftersom det avjoniserade vattnet varken innehåller kalk eller andra mineraler blir tyget också mjukt efter tvätt - utan sköljmedel.
- Enligt beräkningar minskar energianvändningen med upp till 2,5 kWh per tvätt, inklusive torktumling, säger Staffan Jacobsson. För varje 5 kg tvätt minskar koldioxidutsläppen med 1 kg. Den nya tekniken är så effektiv att vi kan använda kallt vatten. Eftersom mindre vatten binds till plaggen förkortas även tiden i torkskåp och tumlare. Systemet är samtidigt skonsamt mot maskiner och utrustning vilket innebär minskade servicekostnader och ökad livslängd.
- De nya tvättstugorna är också glädjande för alla som vill ha färre kemikalier i sin vardag, säger Staffan Jacobsson. Normalt stannar tvättmedels- och sköljmedelsrester kvar i plaggen där de kommer i kontakt med huden. Nu kan våra studenter se fram emot kläder och sängkläder som är fria från tvättmedel och sköljmedel.
De nya tvättstugorna invigdes i september 2018, med strandliknande special-inredning för att uppmärksamma studenterna på teknikens fördelar. Invigningen fick stor uppmärksamhet i media, och andra fastighetsägare har hört av sig och gjort studiebesök. Nu ska tekniken utvärderas.
– Under testperioden väljer kunderna själv om de vill använda de nya tvättstugorna, eller tvätta på gammalt vis i byggnaden intill. Under tiden bedömer vi användningens omfattning, intervjuar användare och analyserar data från de vatten- och elmätare vi installerat. Vi har stora förhoppningar att tekniken håller vad den lovar, säger Staffan Jacobsson.
Senast uppdaterad 5 april, 2019