AF Bostäder får en allt större roll som stads- och samhällsbyggare, och är inne i en rekordperiod sett till pågående byggprojekt. Företaget tar ansvar för en hållbar utveckling för hela Lund.
AF Bostäder ser det som sin uppgift att stärka varumärket Lund som universitetsstad och bidra till att så många som möjligt kan – och vill – studera vid Lunds universitet.
- Som ett av Sveriges största studentbostadsföretag har vi ett stort ansvar att möjliggöra högre studier, och att locka nya studenter till Lund, säger Magnus, f.d. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Boende är en viktig parameter när studenterna väljer studieort. Men det räcker inte att tänka kortsiktigt och billigt, och resa snabba bostäder. I en bra stad – och i en attraktiv studentstad – hänger allting ihop. Satsningar på studentbostäder ska ses ur ett samhällsperspektiv, där vi tar ansvar för hela Lunds utveckling.
Som samhällsbyggare vill AF Bostäder forma långsiktigt hållbara stadsdelar, där studenter och Lundabor kan få en bra framtid. Kämnärsrätten är ett utmärkt exempel. På sextiotalet planerades området enkom för studenter, och tidsenligt för ett stort antal bilar. Resultatet blev ett statiskt område med mycket bilvägar och parkeringsytor.
- Nu bygger vi om Kämnärsrätten för en hållbar framtid, säger Magnus. I ett av kvarteren delar vi utrymmet med en grundskola vilket skapar fin dynamik, gynnsam för både skolbarn och studenter. Den befintliga grönskan bevaras och de olika delarna förenas med hjälp av ett helt nytt gång- och cykelstråk som också blir en umgängesplats. Här förbereder vi för utegym, pingis, basket, grillning och till och med en skog med permanenta hängmattor.
Samtidigt med de nya kvarteren på Kämnärsrätten uppför AF Bostäder Marathon, ett helt nytt studentbostadsområde mitt i kunskapsstråket, nära både campus och Lunds centrum. Även här har företaget fokus på trivsel, hållbarhet och symbios med staden.
- Marathon innebär en rejält positiv förändring av stadsbilden, säger Magnus. Här förvandlar vi en plats som tidigare var en icke-yta med en anonym industribyggnad och stora parkeringar, till levande stads- och bostadskvarter.
Marathon ligger på hörnet av Torna- och Tunavägen. Det nya kvarteret knyter samman de kringliggande områdena, från villabebyggelsen i professorsstaden i väst till LTHs högsträckta campusområde och parkmiljö i öst, och kommunens nya bostadskvarter i syd.
- Detaljplanen hade möjliggjort en enkel och tråkig lösning med ett par identiska lamellhus, men vi ville skapa en dynamik och en livlighet, där höjd och volym gör att staden hänger ihop, säger Magnus. Längst ut vid Torna- och Tunavägen bygger vi lägre trevåningshus för att successivt öka på till åtta våningar i det innersta huset vid LTH. Kvarteret är tätt men upplevelsen av byggnationen är luftig. Tack vare ett sinnrikt system av vinklar, vrår och loftgångar får alla hyresgäster tillgång till så mycket dagsljus som möjligt.
Området ska bebos av studenter men är till för hela staden. Det ska kännas naturligt för alla att passera genom Marathon, till fots eller på cykel, på vägen från en stadsdel till en annan.
- Mötet mellan studenter och stad är viktigt, och även här satsar vi på bra ytor för umgänge, både inomhus och utomhus. Marathon har också en hög miljöprofil med solpaneler och låga energivärden. Dessutom blir det helt bilfritt. Istället får alla hyresgäster egen cykelplats under tak samt tillgång till verkstadsutrymme, säger Magnus.
Senast uppdaterad 15 april, 2019