Större delen av AF Bostäders fastigheter byggdes under miljonprogrammets dagar. Företaget renoverar fastigheterna kontinuerligt enligt en långsiktig underhållsplan.
De närmaste åren ska AF Bostäder byta stammar i ungefär 60 % av beståndet – totalt över 3 000 bostäder – en av företagets största utmaningar någonsin. Bostadsområden som berörs är bland annat Delphi, Kämnärsrätten, Ulrikedal, Vildanden och Parentesen.
– Stambyten kan genomföras på olika sätt beroende på hur fastigheterna ser ut, säger Rose-Marie Stolpe, fd. förvaltningschef på AF Bostäder. Normalt byts både avloppsrör och vattenledningar samtidigt. På Parentesen har vi genomfört ett pilotprojekt där vi har installerat ett nytt schakt med nya rör, och låtit de gamla vara kvar. På andra ställen krävs större ingrepp, och totalrenoveringar av badrum.
Om bostäderna måste evakueras för att arbetet ska kunna utföras innebär det omflyttning för kunderna, vilket AF Bostäder historiskt har löst så att hyresgästerna har flyttats till en ny bostad. Tomma lägenheter leder samtidigt till ett stort hyresbortfall.
– I de fall där hyresgästerna bor kvar påverkas vardagen, säger Rose-Marie Stolpe. De står utan egen toalett och får använda tillfälliga toaletter. Studiemiljön blir sämre på grund av störningar. Samtidigt blir det opraktiskt och kostsamt för entreprenörerna som då inte har möjlighet att ha ett närlager med utrustning på plats, utan måste bära in allt material efter hand. Vilket som är bäst avgörs från fall till fall.
För att renoveringen ska vara hanterlig utförs stambytena över en längre period.
– Under 2018 ska vi göra utredningar för att kartlägga hur behoven ser ut, och hur vi bäst ska gå tillväga så att hyresgäster och verksamhet påverkas så lite som möjligt. Därefter gör vi noggranna projekteringar och tidplaner, säger Rose-Marie Stolpe.
Senast uppdaterad 7 juni, 2018