Studentlyckan ska få nya kök, skönare inomhusklimat och nya fasader. Tack vare bra planering och smarta lösningar renoveras varje lägenhet på bara tio dagar, med ett minimum av störningar.
Studentlyckan, ritat av Hans Westman, är välplanerat, trivsamt och ett av AF Bostäders mest omtyckta bostadsområden. Låga punkthus och lamellhus med färgglada balkonger samsas kring en grönyta med vackra träd och gott om plats för umgänge.
– Studentlyckan är en riktig pärla, där mycket av originalcharmen från sextiotalet är bevarad, säger Magnus, f.d. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Området ingår i kommunens bevarandeprogram och kan ses som en prototyp för sextio- och sjuttiotalets miljonprogram, bland annat sett till byggnadstekniken med prefabricerade betongelement.
Studentlyckan, som är byggt 1960, har ett omfattande renoveringsbehov, med bland annat skador på fasaderna, vvs-stammar som måste åtgärdas och en ventilation som med nutida ögon är otillräcklig, inte minst ur energihänseende.
– Att väga ambitioner och utförande mot behov och ekonomi har varit en utmaning, säger Magnus. Som exempel har vi diskuterat att genomföra en totalrenovering, men i teorin skulle det bli dyrare än att riva hela området och bygga nytt. Nu har vi tagit fram en renoveringsplan som ger Studentlyckan nytt liv med fullgod funktion, lägre energiförbrukning och trivsammare bostäder – till en investering som är ekonomiskt hållbar.
Under 2017 startades ett pilotprojekt i ett av punkthusen. Tolv lägenheter fick nyrenoverade kök, mekanisk till- och frånluft, nya köksfläktar (vilket inte funnits tidigare), nya värmestammar, nya stammar för kall- och varmvatten, relinade avlopp samt renoverad el. Fasaden har lagats för att sedan målas i en kulör som är så lik originalet som möjligt. Färgsättningen har tagits fram i samarbete med kommunens antikvarie. De välkända kakelplattorna som dekorerar balkongerna sitter självfallet kvar.
– I det gamla ventilationssystemet satt en fläkt på taket som sög ut luft medan kall friskluft togs in via självdrag, säger Magnus. Nu får alla lägenheter moderna spisfläktar med FTX-aggregat som ser till att den varma rumsluften värmer upp den friska uteluften till 18 grader. Det ger cirka 80 % energiåtervinning.
Inom ramarna för pilotprojektet har AF Bostäder provat olika lösningar för att säkra att arbetet blir tillräckligt bra, tillräckligt snyggt och att det går att genomföra utan alltför stora störningar.
– Hyresgästerna bor kvar under renoveringen, med tillgång till provisoriska toaletter och kök, säger Magnus. Därför har vi trimmat samarbetet mellan AF Bostäder, vår entreprenör och deras underentreprenörer. Med gemensamt starkt kundfokus har vi lyckats få ner renoveringstiden till endast tio arbetsdagar per lägenhet.
Under renoveringen installeras elektroniska låskolvar i lägenheterna, så att ingen behöver lämna ut sin nyckel till hantverkarna. Hyresgästens nyckel fungerar som vanligt, medan entreprenören får en elektronisk tagg som är tidsstyrd och bara ger tillträde under arbetstid.
– Att våra kunder kan känna sig trygga under renoveringen har hög prioritet. Nu har vi inlett arbetet med resterande 170 lägenheter, vilket genomförs etappvis, ett trapphus i taget. Att jobba småskaligt förbättrar kommunikationen mellan hyresgästerna och vår projektledare, eftersom vi får tid och möjlighet att besvara alla kundernas frågor personligen, säger Magnus.
Senast uppdaterad 8 oktober, 2018