Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering

Studentkorridor


Vill du ha ett roligt, socialt och tryggt boende mitt i studentlivet? Då kan vi rekommendera korridorboendet. Ett perfekt boende för dig som vill göra bra studieresultat och hitta vänner för livet!

Att bo i en studentkorridorkorridor ger tusen glada stunder och massor av härliga minnen att bära med sig genom livet. Här formas livet, här inleder man relationer, startar familj och startar företag. Här organiseras studentaftnar, här planeras gillen och här föds de bästa idéerna till både spex och karneval. Det sägs att om du inte har bott på korridor, då har du inte pluggat ”på riktigt”. Så, det vill du inte missa!

Studentperspektivet: 6 anledningar till att bo på korridor, enligt lundastudenten Clara

 1. Gemenskapen! Vi hittar alltid på saker att göra i en korridor. Laga mat tillsammans, spela spel, gå ut på nation - det finns så mycket att göra och man har aldrig tråkigt! Tänk dig, hur mysigt att få bo med dina kompisar?! Här utlovas vänner för livet!
 2. Korretraditioner! En stor del av studentlivet bygger på traditioner och interna grejer. I korrar har vi korrefester som kallas för TDC, har halloween-veckor tillsammans osv!
 3. Studiekompisar! Plugga tillsammans när ni vill, hur ni vill! Ses ute i korreköket, gör en kopp te och sätt i gång plugglistan på Spotify! Lovar att motivationen blir på topp tillsammans.
 4. Generellt billigare! Säger sig självt! Ett billigare alternativ till boende - och ett väldigt kul sådant!
 5. Socialt. Det är så skönt att ha närheten till både det sociala & egentiden! Det är verkligen bara en dörr bort & du kan bestämma exakt när du vill ha vad! Hur skönt?
 6. Träffa personer utanför din ”vanlig kompiskrets”. Civilingenjörer, läkare, matematiker, filosofer, lärare: på korridoren hittar du alla möjliga utbildningar och alla möjliga personligheter! Med det så träffar du personer du kanske inte hade träffat annars! Vidgar din sociala krets och har en mer blandad kompisgrupp - hur underbart?!

Med det sagt, korridorslivet är helt underbart! Jag tycker absolut att det är något ni ska testa, när ni studerar på Lunds universitet🥰 /Clara, student

En studentkorridor är inte alltid en korridor

Ordet ”korridor” kommer av att rummen ofta ligger längs en gemensam korridor med kök och umgängesytor i slutet av korridoren. Numera kan ett korridorboende se ut i princip hur som helst. Ibland ligger rummen runt om de gemensamma ytorna och ibland kan planlösningen ha nivåskillnader och öppna våningsplan. Hur det än ser ut lever namnet korridor kvar.

Det här ingår i ditt korridorboende

I varje korridorboende finns ett gemensamt kök och vardagsrum, som är försett med möbler och viss basutrustning som AF Bostäder tillhandahåller (med undantag för Magasinet, Spolegatan 13). Övrig personlig utrustning får du räkna med att ta med dig själv. En del korridorboenden kan ha kvar köksutrustning och annat som studenterna skaffat tillsammans och lämnat kvar genom åren (obs, detta varierar från korridor till korridor.). I köket får du ett eget köksskåp där du förvarar dina torrvaror, bestick, glas och porslin med mera. Du får också egen plats i kyl och frys som märks upp med ditt lägenhetsnummer.

Tänk gärna delat och cirkulärt när du behöver saker till ditt korridorboende. På många av våra bostadsområden finns en byteshylla i grovavfallsstationen, och i Lund finns både second hand-butiker och loppisar. Mycket går också att äga gemensamt eller låna av varandra.

Korridorkontakt

De flesta korridorer har korridorkontakter som hälsar nya hyresgäster välkomna, informerar om husregler, ansvarar för gemensamma frågor och för korridorens talan. Läs mer om korridorkontakter här.

Gemensamt ansvar

Att bo på korridor är inte bara kul. Det ställs högre krav på de boende jämfört med eget boende och bovärden gör regelbunden tillsyn i korridoren. Alla som bor på korridor har ett gemensamt ansvar att hålla snyggt och rent i de gemensamma utrymmena.

 • Veckostädning: Utsedda köksvakter ansvarar för veckans städning t.ex. gå ut med soporna och rengöra golvet. Städschema. Veckostädning. Avfallssortering
 • Terminsstädning: Sker åtminstone en gång per termin (maj och december) och besiktigas av bovärden. Terminsstädning
 • Husregler: Följ husreglerna och bidra till korridorens trivsel. Husregler.
 • Felanmälan: Anmäl fel i gemensamma utrymmen t.ex. stopp i köksvask eller ohyra. Felanmälan.
 • Brandsäkerhet: Förvara inga föremål i de gemensamma utrymmena, det kan förhindra vid ev. utrymning. Vid brand, utrym och bege dig till återsamlingsplats enligt utrymningsplan som finns i korridoren. Brandsäkerhet

Åldersgräns

Efter önskemål från hyresgästerna har AF Bostäder en åldersgräns för korridorboende. Hyresgäster som blir 35 år under hyresförhållandet, påverkas inte.

Lediga korridorrum

Här kan du se vilka korridorrum som är lediga för uthyrning just nu


Senast uppdaterad 27 mars, 2024