Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Marathon - bästa läget i Lund

Marathon, färdigställt 2019, innebar AF Bostäders etablering i ett helt nytt område i Lund. De 256 studentlägenheterna, som blev klara sommaren 2019, rymmer upp till 370 studenter.

Fakta Marathon studentbostäder

 • Byggherre: AF Bostäder
 • Bostadsarea (BOA): 8 272 m2
 • Antal lägenheter: 256
 • Antal boende: ca 370
 • Lägenhetstyper: 165 lägenheter med ett rum och kök, 70 st med två rum och kök för kompisar och 21 st med tre rum och kök för kompisar. 
 • Byggstart: September 2017 (rivningsarbetet inleddes hösten 2016)
 • Uthyrning: April 2019
 • Inflyttning: Augusti och september 2019
 • Totalentreprenör: NIMAB
 • Arkitekt: Jais Arkitekter AB
 • Adress: Tornavägen 11, Tunavägen 31 och 33 

Projektet

Marathon är ett helt nytt kvarter. Det blev en nystart för AF Bostäder som byggde på ett helt nytt bostadsområde för första gången sedan 1970-talet. Marathons läge (korsningen Tornavägen/Tunavägen) kan inte bli bättre. Närheten till LTH, Ekonomihögskolan, mataffär, gym, grönområden, nationer och centrala staden gör att Marathon ligger väldigt bra till för nuvarande och kommande studentgenerationer.

Dagsljus har högsta prio. Byggnaderna är utformade så att alla hyresgäster får tillgång till så mycket dagsljus som möjligt. Längst ut vid Torna- och Tunavägen har husen tre våningar för att successivt växa till åtta våningar i det innersta huset vid LTH.

Alla byggmaterial är fria från egenskaper som kan vara skadliga för miljö eller hälsa. Husen är välisolerade med ett återvinningssystem som gör att energianvändningen blir cirka 20 % lägre än nybyggnadskraven. All energi är 100 % förnybar. Marathon producerar dessutom egen energi från solpaneler på taken.

Namnet Marathon

Inom det akademiska Lund har det funnits en tradition att hylla och närma sig det antika Grekland. Traditionen har varit särskilt stark inom AF-familjen där exempel som Athen i AF Borgen och våra bostadsområden Sparta och Delphi särskilt kan nämnas. När vi fick chansen att namnge ett helt nytt bostadsområde så ville vi på AF Bostäder hedra detta och samtidigt poängtera vår koppling till Akademiska Föreningen och AF Borgen. Marathon förknippas också med uthållighet, något som är nödvändigt för att göra det vi gör - att förvalta och utveckla prisvärda och ändamålsenliga bostäder till studenterna i Lund.

Torvlabbet

För att genomföra projektet Marathon har vi rivit en del byggnader. En särskild byggnad står kvar och det är Torvlabbet. Den här byggnaden ritades av arkitekten Klas Anshelm och har ett stort arkitektoniskt värde. 


Senast uppdaterad 20 augusti, 2020
Martin Jacobsson
Martin Jacobsson
Fastighetsutvecklingschef
046-19 14 62
martin.jacobsson@afbostader.se