Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
""

Var rädd om dig när du festar


Alkohol har en stor plats i vår kultur och våra umgängesmönster, inte minst i studentlivet. Många kommer också i kontakt med droger, kanske av nyfikenhet, på gymmet eller i sociala sammanhang. Saker som ärftlighet, stress, livssituation eller psykisk ohälsa kan påverka hur du använder alkohol eller droger.

Tecken på skadligt bruk och beroende

  • Starkt sug efter alkohol eller andra droger
  • Dricker oftare än det var tänkt
  • Tål mer och behöver större mängd för att nå samma effekt
  • Har svårt att sluta eller dricka mindre
  • Använder alkohol eller droger för att undvika jobbiga känslor
  • Prioriterar alkohol och droger före sådant som är viktigt
  • Försämrade studieresultat
  • Humörsvängningar
  • Trötthet och mindre energi

När är det farligt?

Alkohol, tobak, narkotika och dopningsmedel är alla giftiga för kroppen, och i många fall beroendeframkallande. Tobak, narkotika och dopningsmedel gör du alltid klokt i att undvika. Det finns heller ingen riskfri alkoholkonsumtion. Farorna ökar med mängden, och ju mindre du konsumerar desto bättre är det.

Vad kan du göra vid skadligt bruk och beroende?

När du upplever att dina egna eller andras vanor kring alkohol och andra droger är skadliga eller kopplade till beroende finns bra hjälp att få. Du kan använda länkarna nedan som leder till stöd och mer information.

Primärvården, Region Skåne

På Region Skånes webbplats hittar du kontaktuppgifter till din vårdcentral. Där får du råd och hjälp kring alla sorters beroendeproblem.

Vuxenpsykiatrimottagning beroende Lund

Vänd dig till Vuxenpsykiatrimottagning beroende Lund när du behöver vård för en psykiatrisk sjukdom eller diagnos och samtidigt är beroende av alkohol, narkotika och/eller läkemedel.

Studenthälsan Lunds universitet – Festa smart!

"Festa smart" är till för dig som vill veta mer om alkoholens effekter och reflektera över dina alkoholvanor. Du får lära dig nya tekniker för att planera fest, för att minska negativa konsekvenser och få bättre kontroll på ditt alkoholintag.

Alkoholhjalpen.se

Alkoholhjalpen.se drivs på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och erbjuder anonymt stöd. Här kan du testa dina vanor och möta andra i liknande situation. 

Droghjalpen.se

Drojhjalpen.se erbjuder anonymt stöd för dig som funderar över din eller någon annans droganvändning. Här kan du testa dina vanor och gå ett självhjälpsprogram. 

Anonyma alkoholister

Anonyma alkoholister är en kostnadsfri gemenskap för människor som vill tillfriskna från alkoholism.

1177 Vårdguiden

1177 Vårdguiden är en samlingsplats för information om hälsa och sjukvård. Du kan ringa 1177 eller besöka 1177.se för råd om alkoholvanor och droger.


Senast uppdaterad 13 december, 2024