Vi har prioriterat bland FN:s 17 globala hållbarhetsmål och valt ut sju mål där vi kan bidra som mest till en hållbar utveckling.
Vad är Agenda 2030?
Vid FN:s toppmöte 2015 antogs dokumentet Agenda 2030 – för hållbar utveckling. Agenda 2030 är en handlingsplan som pekar ut de utmaningar som måste lösas om vi ska nå en hållbar utveckling, med fokus på att avskaffa fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor, främja fred och rättvisa samt lösa klimatkrisen. Med hjälp av 17 globala mål och 169 delmål ska Agenda 2030 vägleda arbetet mot en hållbar framtid. Varje land tar fram sin egen strategi, och företag har en central roll i arbetet med att nå de globala målen till 2030.
Våra prioriterade mål
Under 2020 analyserade vi kopplingen mellan FN:s globala mål och våra egna hållbara verksamhetsmål, och prioriterade sex globala mål. Efter en översyn och komplettering 2024 har vi sju globala mål som står i relation till våra verksamhetsmål (för mål 15, biologisk mångfald, har vi i dagsläget inget eget mätbart mål), och där vi bedömer att vi kan bidra som mest till en hållbar utveckling.
Mål 3: God hälsa och välbefinnande
AF Bostäder arbetar systematiskt med frågor som rör psykisk hälsa, alkohol och droger för såväl medarbetare som studenter, bland annat genom friskvård, evenemang och utbildningsinsatser samt informationssatsningen Hjälp. Delar av detta mäts i vårt mål för Värdeskapande arbetsplats där vi ska nå 4,5 av 5 i trivselindex (baserat på medarbetarenkäten) till 2029.
Mål 7: Hållbar energi för alla
Fastigheter förbrukar mycket energi och därför arbetar AF Bostäder målstyrt med energieffektiviseringar. Vi har som mål att minska mängden inköpt energi (kWh/kvm), i fastigheter som tagits i bruk innan 2023, med 10 % till 2029, jämfört med basår 2024.
Mål 8: Anständiga arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt
AF Bostäder erbjuder en värdeskapande arbetsplats, grundad på kollektivavtal, systematiskt arbetsmiljöarbete, utökad friskvård, kontinuerliga medarbetarundersökningar och kompetensutveckling. Delar av detta mäts i vårt mål för Värdeskapande arbetsplats där vi ska nå 4,5 av 5 i trivselindex (baserat på medarbetarenkäten) till 2029.
De ekonomiska förutsättningarna för verksamheten mäts bland annat i vårt resultatmål som säger att verksamhetens årliga resultat före dispositioner och skatt ska uppgå till minst 30 miljoner kronor.
Mål 11: Hållbara städer och samhällen
AF Bostäder strävar efter att erbjuda bostäder och boendemiljöer som tar hänsyn till social, ekonomisk, miljömässig och kulturell hållbarhet. Delar av detta mäts i vårt NKI-mål, där vi ska nå 82 av 100 i kundundersökningen Nöjd Studbo Live till 2029.
Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion
Avfall uppstår inom alla delar av verksamheten samt från våra hyresgäster. Vi ska minimera uppkomsten av avfall och bidra till ökad kunskap om konsumtion, återbruk, avfallssortering med mera. Vi har som mål att öka andelen källsorterat avfall till 62 % av den totala mängden avfall till 2029.
Mål 13: Bekämpa klimatförändringarna
AF Bostäder har stor negativ klimatpåverkan till följd av utsläpp av växthusgaser från nyproduktion och förvaltning. Vid nyproduktion anlägger vi grönytor, sedumtak och fördröjningsmagasin för dagvatten för att förebygga översvämning. Enligt vårt klimatmål ska vi minska mängden utsläppta växthusgaser för varje nybyggnationsprojekt (kg CO2e/BTA) samt till 2029 ha infört klimatberäkningar av samtliga underhålls- och utvecklingsprojekt som överstiger en miljon kronor.
Mål 15: Ekosystem och biologisk mångfald
Nya studentbostäder byggs främst på redan hårdgjord mark. Befintlig grönska bevaras där det är möjligt och vid behov anläggs sedumtak. Hänsyn tas till biologisk mångfald vid anläggning av utemiljöer, ibland med ytor avsedda specifikt för djur och insekter.
