Med byggnationen av Troja – AF Bostäders största byggstart sedan 60-talet och det sista kvarteret i expansionen längs Kämnärsvägen – går en av Sveriges mest betydande satsningar på hållbara studentbostäder i mål. Parallellt pågår planeringen av en fortsatt expansion, i nogsam balans med Lundastudenternas bostadsbehov.
– Troja innebär att vi närmar oss den efterlängtade finalen på vår förtätning av området vid Kämnärsvägen, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Kvarteren Proto, Sagoeken, Hippocampus och Pireus är redan fyllda av studentliv och Rhodos står nästan klart för inflyttning. En dynamisk och social stadsdel har vuxit fram, behagligt sammanflätad av Campuskilen som erbjuder både gång- och cykelvägar och gröna ytor för umgänge.
– Området är en av Sveriges största investeringar i hållbara studentbostäder och präglas av alla våra visioner för hållbarhet, från klimatberäkningar, energieffektivisering, sunda material och biologisk mångfald till en boendemiljö som gynnar studier, trivsel och välmående, säger Martin Jacobsson. Expansionen har innefattat såväl avyttring och förvärv av fastigheter som rivning och nybyggnation. När Troja står klart har vi byggt 1 200 nya bostäder, och ökat vårt bestånd med totalt 500 bostäder. Vi har moderniserat och förbättrat vårt utbud, reducerat våra underhållskostnader och stärkt vår soliditet.
Troja ska bestå av två gårdar inramade av sju huskroppar i 3–6 plan med sammantaget 12 000 kvadratmeter boyta. Totalt ska kvarteret erbjuda 312 lägenheter för uppåt 500 studenter, fördelade på både ettor och flerrummare för 2–3 kompisar. Många får egen balkong, de större bostäderna utrustas med diskmaskin och i kvarteret ska även finnas cykelreparationsrum. Byggstart är beräknad till 2024 och Troja planeras stå färdigt 2026.
– Troja blir vårt grönaste och mest naturliga område hittills, säger Martin Jacobsson. Vi minimerar mängden hårdgjorda ytor och satsar på vildvuxna ängspartier, grusade gångar, träspångar och grillplatser med trädäck, allt för att gynna djur, insekter och dagvatten. Ett stort antal av Kämnärsrättens gamla träd och buskar bevaras. Energiförbrukningen stannar på 80 % av nybyggnadskraven, och tack vare bland annat optimerad, platsgjuten betong ska CO2 -utsläppen för byggnationen understiga 155 kilo koldioxidekvivalenter per BTA. Det blir en värdig final på ett område som ska utgöra en positiv och framåtriktad del av Lunds studentliv i många år.
Utbud och efterfrågan på studentbostäder i Lund är för närvarande i god balans. AF Bostäder kan tillgodose de flesta av sina kunders bostadsbehov, och som regel kan nyregistrerade studenter få en egen bostad inom några månader. Samtidigt gäller det att ha lång framförhållning och planera för efterfrågan flertalet år framåt. En stor andel av de senaste årens nybyggen i Lund är inte vikta för studenter, utan kommer så småningom att försvinna från studenternas marknad.
– För närvarande håller vi bland annat på med en ny detaljplan för Ulrikedal där vi siktar på att få bygga ett nytt punkthus för hundratalet studenter, säger Martin Jacobsson. Planen är att omvandla en markbit norr om Ulrikedal till ett tolvvåningshus med cirka 60 lägenheter. Om allt går i lås blir det AF Bostäders högsta hus hittills.
– Framgent är den stora utmaningen att hitta byggrätter på platser som matchar studenternas behov. Vi för en kontinuerlig dialog med universitetet, studentorganisationerna, Lunds kommun och privata bostadsaktörer, så att vi kan fortsätta vår expansion och bidra till en hållbar, stabil och balanserad studentbostadsmarknad i Lund, säger Martin Jacobsson.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2023
Senast uppdaterad 24 juni, 2024