Sedan 2016 har AF Bostäder redovisat – och kraftigt minskat – utsläppen från den egna verksamheten, från inköpt energi och från tjänsteresor. I linje med målsättningarna för Klimatneutrala Lund fortsätter nu jakten på övriga indirekta utsläpp.
– Enligt riktlinjerna i GHG-protokollet (Greenhouse Gas Protocol) redovisar vi sedan tidigare våra egna direkta utsläpp i scope 1, utsläpp från inköpt energi i scope 2 och indirekta utsläpp från tjänsteresor i scope 3, säger Louise Halén, hållbarhetskoordinator på AF Bostäder. Nu är det dags att utöka scope 3 – med utsläpp som uppstår hos våra samarbetspartners, medarbetare och hyresgäster på grund av vår verksamhet, till exempel när företag utför tjänster åt oss.
Scope 3 består av femton kategorier varav AF Bostäder har beslutat att redovisa de åtta kategorier som är relevanta för företaget: Inköpta varor och tjänster, Kapitalvaror, Energi- och bränslerelaterade utsläpp, Avfallshantering, Tjänsteresor, Pendlingsresor, Hyrda tillgångar samt Uthyrda tillgångar. Den största kategorin är Kapitalvaror, vilken innefattar byggnation och renovering. Vissa av de indirekta utsläppen i AF Bostäders scope 3 redovisas också av samarbetspartners som scope 1.
– Det kan låta märkligt att någon annans scope 1 är vårt scope 3, men det finns flera poänger med dubbel redovisning, säger Louise Halén. Dels säkerställer delat ansvar att alla förstår sina egna värdekedjor och påverkan. Dels får fler aktörer incitament att, var för sig eller i samarbete med varandra, minska sina utsläpp.
Under 2021 genomförde AF Bostäder en kartläggning som gav en översiktsbild av utsläppen i scope 3. Året efter gick företaget med i Lunds kommuns projekt Klimatneutrala Lund 2030 och skrev under en avsiktsförklaring att tillsammans med andra aktörer öka takten i stadens klimatarbete. Under 2023 formulerades ett nytt hållbart verksamhetsmål med fokus på utsläpp av växthusgaser, i linje med Klimatneutrala Lund 2030.
– Genom att utöka mätningen av scope 3 får vi bättre koll på våra utsläpp och kan så småningom göra rätt insatser för att minska dem, säger Louise Halén. Det är ett komplicerat arbete eftersom det finns olika sätt att mäta. Klimatdata saknas ofta, och i många fall får vi använda oss av schabloner. Det är nästintill omöjligt att få fram exakta utsläppssiffror, men det viktiga är att vi får en bra bild av var våra insatser kan göra mest nytta.
– Till vår hjälp har vi dels våra konsulter, dels en ny vägledning som IVL Svenska Miljöinstitutet tagit fram i samarbete med bostadsbolag för att skapa en praxis för hela branschen. De nya mätningarna innebär att våra redovisade utsläpp ökar, även om de rent tekniskt är samma som tidigare, eftersom vi mäter fler saker. Utsläppen måste synliggöras innan vi på allvar kan starta arbetet med att minska dem, säger Louise Halén.
Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2023
Senast uppdaterad 28 juni, 2024