Med avstamp i hållbara verksamhetsmål och de frågor som företagets intressenter värnar om, utgår AF Bostäders utformning av utemiljöer alltmer från hållbarhet. Här görs plats för såväl trygghet och trivsel som klimatanpassning och biologisk mångfald.
Det tydligaste exemplet på de senaste årens satsningar på utemiljöer är AF Bostäders vidareutveckling av Kämnärsrätten – ett idédrivet stadsbyggnadsprojekt med sju varierade kvarter längs det grönskande stråket Campuskilen. Kämnärsrätten erbjuder ytor för uteliv, lek, häng och rörelse, allt i en klimatanpassad miljö utformad för gång- och cykeltrafikanter – och småkryp.
– På Kämnärsrätten finns bland annat fjärilsbuskar och ängsgräs på Pireus, ett orangeri på Rhodos, Biotopia som är en helt dedikerad yta för biologisk mångfald och det blivande Troja som utformas med vild växtlighet och knappt några hårdgjorda ytor alls, säger Therese Månsson, projektledare på AF Bostäder. Även sedumtak är ett återkommande inslag både på nya och äldre områden, vilka bland annat fördröjer och minskar vattenavrinning, skyddar mot UV-ljus, förbättrar luftkvaliteten och bidrar till den biologiska mångfalden.
Vid utformning av utemiljöer tar AF Bostäder hänsyn till alltifrån bebyggelse, vegetation och dagvattenhantering till biologisk mångfald och framför allt – mänsklig samvaro.
– Under 2023 har vi bland annat förbättrat utemiljön på Magasinet, säger Therese Månsson. Magasinet är ett av våra mest omtyckta bostadsområden i centrala Lund med både lägenheter och minikorridorer, och plats för drygt 200 studenter. Vi har fått in många kloka önskemål gällande utemiljön från studenterna på Magasinet i vår kundenkät, och tillsammans med en landskapsingenjör har vi förnyat hela gården.
AF Bostäder har bland annat förlängt befintliga bänkar och kompletterat med nya platsbyggda bänkar och bord. Två nya grillar och ett avlastningsbord har kommit på plats. Och så har det tillkommit en ny plantering med insektsvänliga växter, perenner och buskar som både höjer mysfaktorn och skyddar gården mot infartsvägen. Här finns också en gräsyta med plats för lek och spel, och ett litet insektshotell.
– Projektet har präglats av fokus på gemenskap, säger Therese Månsson. Här ska studenterna kunna sitta flera sällskap samtidigt utan att tränga sig på varandra, men ändå så nära att det känns otvunget att lära känna sina grannar. Planteringen bjuder på någonting nytt under hela säsongen, först vårlökar, sedan rosor, blommor och lavendel som bildar en jättefin häck. Allt utformat i en lagom höjd så att miljön känns öppen, trivsam och trygg.
Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2023
Senast uppdaterad 24 juni, 2024