Gå vidare till innehåll Gå vidare till navigering
Rivning av ett hus

Satsningar på återbruk belyser framtida utmaningar

Den svenska byggbranschen har kommit långt när det gäller återvinning, och nu riktas blickarna alltmer mot återbruk och cirkulärt byggande. I samband med rivningarna på Kämnärsrätten har AF Bostäder genomfört flera lyckade projekt för återanvändning av inredning. Företaget konstaterar att ett mer storskaligt återbruk kräver ny kunskap, nya nätverk och genomgripande förändringar i branschen.

Bygg- och fastighetssektorn står för en stor del av samhällets materialanvändning. Enligt Boverket producerar byggsektorn 35 procent av allt avfall inom EU.

– I Sverige är byggbranschen bra på återvinning, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Entreprenörer har både lagkrav och ekonomiska incitament för att återvinna så mycket som möjligt, och på rivningstomter sorteras alltifrån fönster och tegelsten till trä, metall och deponiavfall innan det fraktas bort.

Vid Kämnärsrätten driver AF Bostäder en av Sveriges största satsningar på studentbostäder. Planerna omfattar sex nya kvarter där äldre fyrklöverhus, som ursprungligen byggdes som en temporär lösning på bostadsbristen, bit för bit ersätts av en ny och hållbar stadsdel med dubbelt så många studentbostäder och halverad energiförbrukning.

– I samband med rivningarna av fyrklöverhusen har vi, utöver den vanliga källsorteringen, genomfört flera lyckade satsningar på återbruk, säger Martin Jacobsson. Som exempel har fönster bevarats till ett orangeri i det nya kvarteret Rhodos. Vi har också tagit vara på ytterdörrar att använda som provisoriska dörrar på våra nybyggen. Tidigare har byggarna fått konstruera tillfälliga skydd på varje bygge, men riktiga dörrar tål att monteras flera gånger och kan lagerhållas till kommande byggen. Det sparar både naturresurser och pengar.

– Vi har också bevarat alltifrån kranar och handfat till taggläsare för löpande underhåll i våra fastigheter, säger Martin Jacobsson. Vitvaror i utmärkt skick har använts till renoveringen av Tomegaps tvättstuga. Dessutom har vår entreprenör avtal med en second hand-grossist som tar emot valda delar från våra rivningar.

Trots den senaste tidens lyckade projekt kan AF Bostäder konstatera att ett mer storskaligt återbruk innebär stora utmaningar. Dagens entreprenader präglas av ett just in time-system som inte är anpassat för cirkulärt byggande.

– Om vi ritar ett hus idag och huset ska byggas om två år så tillverkas de olika delarna, till exempel fönster, precis innan de ska levereras till byggarbetsplatsen, säger Martin Jacobsson. Att på motsvarande sätt matcha arkitekters och byggares efterfrågan med utbudet av cirkulärt byggmaterial, på rätt plats och i rätt tid, är fortfarande en stor utmaning och skulle bland annat innebära en enorm lagerhållning. Likaså kan det vara svårt att hitta material med rätt egenskaper eller rätt certifieringar. Som exempel fanns planer på att äldre fönster från våra rivningar skulle användas av ett annat fastighetsbolag i ett byggprojekt, men nutida byggregler och energikrav satte tyvärr stopp för det.

– Glädjande är att intresset för återbruk är stigande. Boverket har fått till uppdrag av regeringen att utveckla arbetet med omställning till en cirkulär ekonomi i byggsektorn, allt fler organiserar sig i frågan och nya nätverk växer fram. Vi vill gärna vara del av den här utvecklingen och är öppna för att hitta samarbeten och kunskapsutbyten mellan olika aktörer i branschen. Det är nödvändigt om vi ska lyckas, säger Martin Jacobsson.

Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2022


Senast uppdaterad 9 juni, 2023
Martin Jacobsson
Martin Jacobsson
Fastighetsutvecklingschef
046-19 14 62
martin.jacobsson@afbostader.se

En gul skult med texten
Med sikte på hållbarhet

Biotopia, för de allra minsta!

AF Bostäder anlägger allt fler ytor avsedda att gynna insekts- och fågelliv. I november 2022 invigdes Biotopia – ett surrande bostadsområde för de allra minsta.

En kvinna sorterar tvätt framför tvättmaskiner som har logotypen för kampanjen
Med sikte på hållbarhet

You have the power. Use it wisely!

Under 2022 drabbades Sverige av kraftigt stigande elpriser och risk för elbrist, och det blev extra viktigt att hjälpas åt att spara el av ekonomiska och solidariska skäl. AF Bostäder arbetar sedan många år målinriktat med energieffektivisering, och satsningarna utökas kontinuerligt. Under hösten lanserade företaget även en kampanj för att peppa studenterna att hushålla med elen.

Blöta löv
Med sikte på hållbarhet

God beredskap vid skyfall

AF Bostäder arbetar förebyggande med dagvattenhantering för att minska risken för skador vid skyfall. Enligt en riskkartläggning från VA Syd är beredskapen övervägande god.

Örtoftaverket
Med sikte på hållbarhet

Fjärrvärme – trygg bas i en hållbar energimix

AF Bostäder värmer nästan uteslutande både radiator- och varmvatten i sina fastigheter med fjärrvärme. Fjärrvärme är en lokalproducerad, lättskött, driftsäker, resurseffektiv och kostnadseffektiv uppvärmningsform. Den är dessutom miljövänlig – hela 99,8 % av fjärrvärmen i Lund består av förnybar, återvunnen värme.

En grupp studenter som arbetar på datorer och ser glada ut
Med sikte på hållbarhet

Idéer för hållbart boende

I november arrangerade Lunds universitet Climathon på temat Hållbara studentbostäder, med AF Bostäder som huvudpartner. Både Lundabor och studenter mötte upp med spännande idéer.

Med sikte på hållbarhet

Ökad trivsel i mindre korridor

För att öka trivseln har ett korridorboende av större modell på Delphi byggts om till mindre storlek. Hyresgästerna har fått råda i färgval.

Med sikte på hållbarhet

Ulrikedal fick bästa tänkbara uteliv

I en två år lång satsning har AF Bostäder renoverat och förnyat utemiljön på Ulrikedal. Förutom tekniskt underhåll och förbättrat avfallssystem har satsningen inneburit att studenterna har fått trygga, belysta cykelparkeringar och härliga trivselytor där gräs och äng samsas med grillplatser, boulebana, utegym och mycket mer.

En suddig cyklist cyklar förbi i hög fart på en cykelväg. I bakgrunden syns gula rapsfält.
Med sikte på hållbarhet

Stärkt fokus på indirekta utsläpp i scope 3

AF Bostäder har nått goda resultat med att mäta och minska utsläpp av växthusgaser från den egna verksamheten och från inköpt energi. Nu stärks fokus på övriga indirekta utsläpp. En nygjord kartläggning ska ligga till grund för minskade utsläpp från bland annat nybyggnation och förvaltning.

Ett insektshotell som sitter på ett rött skjul med grönska bakom
Med sikte på hållbarhet

Sedum och äng gynnar biologisk mångfald

Ett av AF Bostäders prioriterade globala mål handlar om att skydda biologisk mångfald och naturliga livsmiljöer. AF Bostäder gynnar artrikedom bland annat genom att bygga nytt på redan hårdgjord mark och anlägga sedumtak. Mycket återstår att göra och fler satsningar är på gång.

Välfylld återbrukshylla i Gröna rummet
Med sikte på hållbarhet

Succé för återbrukshyllorna!

I Gröna rummet kan studenterna lämna avfall som batterier, elektronik, ljuskällor och skrymmande möbler. Här finns också den populära återbrukshyllan där prylarna försvinner lika snabbt som de lämnas in.

Drönabild över nybygget Pireus
Med sikte på hållbarhet

Utsläppsmål för byggprojekt

Sedan 2020 klimatberäknar AF Bostäder all nybyggnation, något som från 2022 är lagstadgat. Syftet är att kartlägga, och minska, nybyggnationens påverkan på klimatet.

Fettinsamlingskärl i Gröna rummet på Ulrikedal
Med sikte på hållbarhet

Insamlat fett blev fett rätt!

Matfett som töms i vasken kan orsaka skador på avlopp och locka till sig skadedjur, men om fettet samlas in kan det omvandlas till biobränsle. I ett pilotprojekt har studenterna återvunnit totalt 700 kilo matfett, och nu utökas satsningen.

Bild på buttzone på Delphi. En skylt med information om området syns och bakom den rökkuren.
Med sikte på hållbarhet

Ash fixar fimparna!

De flesta av oss vet att cigarettfimpar inte hör hemma på marken eller i naturen, men ändå har de en tendens att hamna där. Med ett nystartat nudgingprojekt på Delphi vill AF Bostäder inspirera fler att ta hand om sina fimpar på ett bra sätt, till gagn för både trivsel och miljö. I centrum för projektet står AF Bostäders nya, tecknade medarbetare: Ash.

Helbild på medarbetare som använder hetvatten för att ta bort ogräs
Med sikte på hållbarhet

Nytt giftfritt växtskydd med hetvatten

AF Bostäder har förbättrat sitt växtskydd. Nu saneras ogräs på hårdytor enbart med hett vatten. Systemet är effektivt, miljövänligt och lättarbetat.

Flygfoto över byggnationen av Hippocampus, med kran och byggställningar.
Med sikte på hållbarhet

Start för klimatberäkningar

AF Bostäder har under 2020 inlett klimatberäkningar vid nyproduktion, med start på Hippocampus. Syftet är att kartlägga källor till utsläpp och på sikt minska klimatpåverkan vid nybyggnation.

8 medarbetare står och sitter med ballonger utanför Gröna rummet på Vildanden.
Med sikte på hållbarhet

Gröna rummet inspirerar till återbruk

Med nydesignade grovavfallsstationer vill AF Bostäder inspirera studenterna till att minimera sitt avfall, öka sin återvinning och finna glädje i återanvändning. Säg hej till Gröna rummet!

Medarbetare i rosa elbil
Med sikte på hållbarhet

Fortsatt utmaning att nå 100 % fossilbränslefritt

2016 bestämde AF Bostäder att till slutet av 2020 vara 100 % fossilbränslefritt sett till el, uppvärmning, transporter och arbetsredskap. Fortfarande används en mindre del fossila drivmedel men utsläppen har minskat med 92 %. De kommande fem åren ligger fokus på indirekta utsläpp – där har företaget störst möjlighet att påverka.

Underjordisk avfallsstation framför Parentesen
Med sikte på hållbarhet

Skönare boendemiljö med underjordisk återvinning

Område för område ersätter AF Bostäder samtliga av sina avfallsstationer med underjordiska stationer av UWS-modell. Initialt innebär det en stor investering men på sikt är vinsterna många. Källsorteringen ökar, förvaltningen blir mer kostnadseffektiv och framför allt får studenterna en boendemiljö som är ren, snygg och trygg.

Närbild på en hög med kläder, jeans samt en rosa och en beige tröja
Med sikte på hållbarhet

Lyckad textilinsamling

I Sverige är vi bra på källsortering, men av våra kläder går endast cirka 20 % till återanvändning – det vill AF Bostäder förbättra. Från 2015 till 2020 har studenterna samlat in 130 ton textilier i lättillgängliga kärl från Human Bridge.

Tvättstuga med skyltar om sköljmedelsfritt
Med sikte på hållbarhet

Skönare känsla utan sköljmedel

De flesta av AF Bostäders tvättstugor har automatisk tvättmedelsdosering, vilket minimerar risken för överdosering. Från 2020 är samtliga tvättstugor dessutom fria från sköljmedel, vilket ytterligare reducerar bruket av kemikalier.

Lampa i gräs
Med sikte på hållbarhet

Lysande energibesparing

Under 2020 har AF Bostäder bytt äldre ljuskällor till LED på fasader, stolpar och i trappuppgångar på fyra bostadsområden. Skiftet innebär effektivare ljus, längre livslängd, ökad trygghet och en energibesparing på 70 %.