I ett omfattande renoveringsprojekt byter AF Bostäder samtliga avloppsstammar i 850 korridorbostäder på Delphi. Även badrum, bostäder, ventilation, bredband och korridorinredning får ett lyft. Arbetet följer ett snillrikt system där alla hyresgäster undviker störningar genom att flytta till en nyrenoverad korridor – med bibehållen hyra.
Delphi är ett av AF Bostäders största bostadsområden, ritat av Hans Westman och byggt 1969. Här finns fler än 1 300 studentbostäder, varav 1 000 är korridorboenden.
– Många av våra studentbostäder härstammar från miljonprogrammet, säger Rickard Wallin, teknisk förvaltare och projektledare på AF Bostäder. För att säkra att bostäderna fortsätter erbjuda god standard, bra funktionalitet och hög trivsel, har vi ett kontinuerligt och ambitiöst program för fastighetsunderhåll. Långsiktighet och grundlig metodik är modellen, alltid med kundens bästa för ögonen.
Enligt tumregeln ska avloppsstammar renoveras med 40–50 års mellanrum, men hållbarhet och slitage kan skilja mellan olika fastigheter. Varje fall bedöms utifrån rörens ursprungliga material och kvalitet, hur de är sammanfogade och om de är förgrenade enbart för kök respektive bad, eller för både och. Ibland räcker det att renovera med hjälp av relining, ibland måste rören bytas helt.
– På Delphi måste samtliga avloppsstammar bytas, vilket är ett omfattande arbete med många praktiska utmaningar och även påfrestningar för hyresgästerna, i de fall de måste bo kvar, säger Rickard Wallin. Tack vare ett fantastiskt engagemang från ett stort antal av våra medarbetare, har vi lyckats skapa en projektordning lika effektiv och smidig – som kundvänlig. Nyckeln till framgång har varit att förena kollegor och idéer från alla berörda delar av verksamheten – kommunikation, ekonomi, uthyrning, förvaltning, fastighetsutveckling och IT – och planera och driva arbetet gemensamt.
Efter genomgång av förutsättningarna i samtliga byggnader på Delphi, kom arbetsgruppen fram till en snillrik lösning där husen inte renoveras i den ordning de ligger, utan i storleksordning så att de största korridorerna kommer först och de minsta sist.
– Lösningen gör att hyresgästerna kan flytta enligt ett system där de går från sin gamla korridor till en nyrenoverad – med bibehållen hyra, säger Therese Månsson, projektledare på AF Bostäder. Alla som vill flyttar tillsammans och får på så sätt behålla sina korridorkompisar och en gemenskap som har stort värde för studenterna. Hyresgästerna kontaktas i god tid före flytten så alla hinner förbereda sig i lugn och ro. När tiden är inne bjuder vi på flytthjälp i form av vagnar, kärror, kartonger, bidrag till kostnaden för adressändring och flyttpizza såklart. Vi är också noga med att informera och svara på frågor under hela processen.
I samband med stambytena får badrummen inte bara ny inredning och nya ytskikt utan också handdukstorkar. Dessutom görs en uppfräschning av bostäderna med målningsarbeten, dörrbyte och nya hatthyllor. Inomhusklimatet förbättras tack vare ny ventilationsteknik och bredbandet uppgraderas med snabbare kablar. Själva korridoren får nytt och läckert utseende enligt fyra teman – jord, skog, hav och vind.
– Tidplanen bygger på minutiös timing och daglig, nära kontakt med våra entreprenörer på området. Mellan 2020–2026 ska vi renovera 850 korridorrum och totalt är det ett tjugotal arbetsmoment som ska genomföras på varje korridor. Helt enligt plan har vi redan nått drygt halvvägs med arbetet eftersom den sista etappen till stor del handlar om garantibesiktningar, säger Rickard Wallin.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2022
Senast uppdaterad 9 juni, 2023