AF Bostäders hyressättning utgår från en hyresmodell som baseras på studenternas önskemål, och den årliga hyresutvecklingen förhandlas med Hyresgästföreningen. Eftersom AF Bostäder är en stiftelse stannar intäkterna oavkortat kvar i verksamheten där de används till underhåll och långsiktiga investeringar.
AF Bostäder erbjuder ett brett och varierat utbud av studentbostäder, från korridorrum i äldre fastigheter till modernt utformade lägenheter för 1–3 personer i nybyggda hus. Genomgående gäller att bostäderna ska vara prisvärda, erbjuda hög kvalitet och vara anpassade för studenter.
– Hyrorna kan variera inom beståndet, beroende på bostädernas ålder, storlek, läge och utrustning, säger Claes Hjortronsteen, uthyrningschef på AF Bostäder. Vad den enskilda bostaden kostar beror enkelt förklarat på två saker: först själva hyressättningen som utgår från vår hyresmodell, och sedan den årliga hyresutvecklingen som är relaterad till inflation och ökade omkostnader.
I Sverige tillämpas en mängd olika hyresmodeller eftersom krav och värderingar skiljer sig åt mellan städer, områden, bostadstyper och kunder. Som exempel värdesätter barnfamiljer och studenter helt olika saker.
– Vår hyresmodell är utformad specifikt för studentbostäder i Lund och baserad på hur våra kunder värderar egenskaper i sitt boende, säger Claes Hjortronsteen. Tack vare olika undersökningar har vi en bra bild av vad studenterna vill ha. Högt på önskelistan står en fräsch bostad, gärna ett bra kök och inte minst en hyra som inkluderar även värme, el, vatten och bredband. Det kan vara svårt att jämföra våra hyror med andras eftersom olika aktörer utgår från olika hyresmodeller. All inclusive-perspektivet är ett bra exempel, liksom att många av våra bostäder bara har nio månaders hyra. Den som vill jämföra oss med en privat aktör får sannolikt ta hänsyn till antalet månadshyror, och räkna in kostnader för el och bredband.
Den årliga hyresutvecklingen förhandlas med Hyresgästföreningen. Vid förhandlingen diskuteras vilka kommande satsningar som är planerade och hur stora kostnadsökningar som förväntas för till exempel el, värme, vatten och inköpta tjänster. Även fjolårets insatser följs upp i relation till föregående förhandling.
– AF Bostäder och Hyresgästföreningen har en mångårig samsyn gällande vilka behov studenterna har, hur bostäderna ska prissättas och vilken årlig intäktsökning som är nödvändig, säger Claes Hjortronsteen. Inför 2021 påverkades förhandlingarna av en stigande samhällsekonomisk oro relaterad till pandemin, men över tid konstaterades att oron var obefogad och att en normal hyresutveckling var rimlig.
– Normalt stiger hyran med cirka två procent per år, säger Claes Hjortronsteen. Om hyran i ett enskilt boende vid något tillfälle skulle förändras mer än så är det som regel i samband med en större upprustning som höjer bostadens standard. I sådana fall låter vi inte prisförändringen slå igenom förrän bostaden byter hyresgäst. Ett vanligt missförstånd är att hyreshöjningar finansierar nyproduktion, men så är det inte. Varje nytt byggprojekt ska bära sig själv, med egen budget och egen hyressättning.
– AF Bostäder är en stiftelse, och studenterna – som står för merparten av våra intäkter – har stort inflytande i verksamheten. Som exempel utser Akademiska Föreningen både styrelseledamöter och studenternas bostadsombudsman. Här finns inga ägare som ställer krav på utdelning eller ersättningar, eller påverkar oss på annat sätt. Hyrorna går oavkortat till underhåll, löpande utgifter och ett överskott som försäkrar att verksamheten är långsiktigt solid med utrymme för investeringar, säger Claes Hjortronsteen.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2021
Senast uppdaterad 14 juni, 2022