Vid Kämnärsrätten driver AF Bostäder en av Sveriges största satsningar på studentbostäder. Planerna omfattar sex nya kvarter, och företaget befinner sig på en målmedveten utvecklingsresa, där varje nybyggnation blir mer nyskapande och hållbar än den förra. Det senaste kvarteret är det i särklass bästa – och nästa ska bli ännu bättre.
AF Bostäder inledde nybyggnationen vid Kämnärsrätten 2017. Området, som tidigare bestod av fyrklöverhus från sextiotalet, förvandlas steg för steg till en välplanerad stadsdel där hållbar stadsbyggnad och trivsamt studentliv står i fokus. De nya kvarteren flätas ihop längs ett sammanhållande promenad- och cykelstråk med grönska, aktivitetsytor och platser för umgänge.
– Hela satsningen präglas av ett samhällsbyggarperspektiv, där vi främjar en hållbar utveckling ur alla aspekter; sociala, miljömässiga och ekonomiska, säger Magnus, f.d. fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Tre kvarter är färdigställda, två är påbörjade, och när det sjätte och sista står klart om några år har vi fördubblat antalet studentbostäder längs Kämnärsvägen, halverat energiförbrukningen, minskat klimatpåverkan kopplad till produktion och transporter och skapat en långsiktigt hållbar stadsdel där studenter och Lundabor kan gå en bra framtid till mötes.
Bostadsområdena har sina egna identiteter, med egna målsättningar och lösningar. Samtidigt utgör de var för sig en möjlighet att prova idéer och skaffa erfarenheter som blir till förbättringar i nästa projekt. För varje kvarter som byggs utvecklas och finslipas allt ifrån boendemiljö, energilösningar och klimatpåverkan till förvaltning, källsortering, biologisk mångfald – och byggmetoder. De senaste åren har AF Bostäder bland annat testat att bygga enligt certifieringar som Miljöbyggnad och Svanen. Företaget har också satt upp egna standarder och tagit fram lösningar med olika typer av material och byggnadstekniker.
– Klimatpåverkan, upplevelser, hälsa, mångfald och totalekonomi kan hela tiden justeras och förbättras, säger Magnus. Därför sysslar vi inte med serieproduktion, eller med att utveckla en homogen idealmodell som vi repeterar flera år framåt. I stället tar vi med oss vad vi lär oss och startar varje byggprojekt från noll. Utvecklingen går så fort att vi har stora möjligheter att göra framsteg från ett bygge till ett annat. Då är det vårt ansvar att göra det.
Ett betydelsefullt kliv är att AF Bostäder sedan 2020 klimatberäknar all nybyggnation, något som är lagstadgat från 2022, för att kartlägga och minska nyproduktionens påverkan på klimatet. Hittills har företaget klimatberäknat det färdigställda Hippocampus och det pågående Pireus. Beräkningarna har fokuserat på i första hand stomme och fasader, eftersom dessa orsakar de största utsläppen vid nybyggnation, bland annat under tillverkning och transport. Resultaten har kommit till stor nytta i utformningen av Rhodos som blir nästa byggprojekt.
– Rhodos blir allt vi vågat drömma om de senaste åren – en smakfull och trivsam arkitektur, bra lösningar för livet med cykel, en grönskande utemiljö som främjar biologisk mångfald, ett orangeri uppvärmt med spillvärme, och en energiförbrukning så låg som hälften av nybyggnadskraven. Samtidigt har klimatberäkningarna lett till en genomtänkt konstruktion där utsläppen kopplade till produktionen stannar på under 200 kilo koldioxidekvivalenter per kvadratmeter – en minskning med 25 % jämfört med genomsnittet på Hippocampus och Pireus. Rhodos representerar summan av våra erfarenheter och blir hållbarhetsmässigt det bästa vi någonsin gjort. Åtminstone tills vi sätter spaden i jorden nästa gång, säger Magnus.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2021
Senast uppdaterad 3 juni, 2022