När Kämnärsrätten uppfördes på sextiotalet fick Hans Westmans innovativa fyrklöverhus en betydande roll, och totalt byggdes 1 000 fyrklöverbostäder. Många studenter bär på minnen från de speciella små husen som, bortsett från kvarteret på Gylleholm, idag är just ett minne blott. Sedan 2016 har AF Bostäder rivit fyrklöverhusen och inlett en av Sveriges största satsningar på långsiktigt hållbara studentbostäder.
På 50- och 60-talet strömmar studenter till de svenska universiteten, och Lunds universitet växer explosionsartat. Som svar på en eskalerande bostadsbrist bygger AF Bostäder nya studentbostadsområden, och Lundaarkitekten Hans Westman blir upphovsman till hela sju stycken: Tomegapsgården, Studentlyckan, Ulrikedal, Parentesen, Gylleholm, Delphi och Kämnärsrätten.
– Vid den här tiden får Westman en idé till en ny sorts studentbostäder, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Runt en prefabricerad betongkärna med fyra badrum och pentryn, placerar han fyra enkla studentlägenheter i formen av ett grekiskt kors – eller en fyrklöver. Med enkel grundläggning och utanpåliggande trappor är fyrklöverhusen tänkta att kunna byggas, plockas ner och flyttas snabbt och billigt, allt efter marknadens svängningar. Westman får gehör för sin idé och AF Bostäder bygger 1 000 bostäder av fyrklövermodell på Gylleholm, Delphi och Kämnärsrätten.
Fyrklöverhusen var en sinnrik lösning på vad som bedömdes vara en temporär bostadsbrist, men behovet blev bestående och husen fick stå kvar. Dessvärre var de inte konstruerade för långsiktig förvaltning, och med tiden uppstod problem med bland annat läckage och fukt. Utformningen, med små pentryn, ansågs snart omodern och energiförbrukningen var mer än dubbelt så hög som i dagens nybyggda hus.
– Fyrklöverhusen på Delphi togs bort på nittiotalet medan husen på Gylleholm – som var de mest lyckade – bevarades som byggnadsminne, säger Martin Jacobsson. Vid en utredning 2010 dömdes de återstående 711 bostäderna på Kämnärsrätten ut som alltför kostsamma att hålla i skick. Därför beslutade vi att riva dem och ge plats för en ny stadsdel med moderna och hållbara studentbostäder.
Från att detaljplanen blev klar 2016 har AF Bostäder rivit och byggt i etapper, och nu är samtliga fyrklöverhus på Kämnärsrätten borta. Tack vare husens enkla konstruktion har rivningsarbetet löpt bekymmersfritt. En stor del av materialet har tagits om hand, bland annat till löpande underhåll men också till ett orangeri i ett av de nya kvarteren. Hyresgästerna i fyrklöverhusen har fått god tid på sig att välja en annan bostad i AF Bostäders bestånd.
– Det är självfallet utmanande med stora direktavskrivningar och perioder med minskade hyresintäkter, men AF Bostäder har en solid ekonomi, vi har varit väl förberedda och vi har genomfört rivningen under gynnsamma år, säger Martin Jacobsson. Nu växer det fram dubbelt så många och högt efterfrågade studentbostäder – med halverad energiförbrukning.
Nya Kämnärsrätten blir en trivsam och långsiktigt hållbar stadsdel med sju varierade kvarter, alla längs ett grönskande aktivitetsstråk utformat för uteliv och samvaro. Expansionen tar hänsyn till befintlig bebyggelse, träd och vegetation, energiförbrukning och dagvattenhantering, avfallshantering och källsortering, biologisk mångfald och framför allt – trivsel och samvaro.
– Vi har bland annat använt oss av klimatberäkningar, satt upp höga klimatmål och haft ambitionen att varje nytt kvarter ska vara mer hållbart än det föregående. Bokompakt, Proto, Sagoeken och Hippocampus står klara, Pireus närmar sig invigning, Rhodos är påbörjat och 2023 startar vi bygget av Troja, säger Martin Jacobsson.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2022
Senast uppdaterad 12 juni, 2023