Allt fler studenter drabbas av psykisk ohälsa. Sedan 2019 driver AF Bostäder informationsprojektet Hjälp för att fler ska få rätt stöd. Under 2021 har satsningarna fortsatt med utbildning, föreläsningar och filmproduktion, men också med förebyggande fritidsaktiviteter som snabbt blivit omtyckta.
– Studenter är en särskilt utsatt grupp där fler än hälften är drabbade, säger Elin Svensson, social samordnare på AF Bostäder. Enligt Folkhälsomyndigheten är psykisk ohälsa den vanligaste orsaken till att studenter kontaktar en studenthälsomottagning.
Psykisk ohälsa kan vara både psykiska besvär och psykisk sjukdom, och innefattar alltifrån nedstämdhet, oro och sömnsvårigheter till depression, psykos och självmordstankar.
– Ju tidigare unga med psykisk ohälsa får hjälp desto bättre är det, säger Elin Svensson. Ämnet kan vara känsligt och skamfyllt vilket gör det svårt att nå fram. Därför är vi noga med att vår kommunikation ska vara motsatsen – enkel och rak. Psykisk ohälsa är ingenting konstigt och vi ska visa att det finns bra hjälp att få.
Hjälp lanserades 2020, inledningsvis med en hjälpsida på AF Bostäders webbplats, en informationsfolder och återkommande inslag i sociala medier. Snart startades också en utbildning för medarbetarna i första hjälpen till psykisk hälsa.
– Vi ska inte behandla dem som mår dåligt, säger Elin Svensson. Men vi ska göra det lättare för studenter och medarbetare att agera när de möter psykisk ohälsa. Det handlar om att lära känna signaler, våga säga rätt saker och kontakta rätt personer. Ungefär hälften av medarbetarna har gått utbildningen och alla ska vara klara under 2022. Längre fram ska även korridorkontakter erbjudas utbildning.
– Satsningarna har tagits emot väl och under 2021 har vi breddat våra insatser, säger Elin Svensson. Vi har spelat in sex kortfilmer med konkreta råd kring vad du kan göra när du möter någon som mår dåligt. Filmerna ger också tips på hur du själv kan förebygga psykisk ohälsa, bland annat genom bra rutiner kring mat, sömn, motion och fritidssysselsättning. Filmerna ska lanseras i början av 2022.
AF Bostäder har även bjudit in alla hyresgäster till online-föreläsningar med studentprästerna. Under föreläsningarna kunde deltagarna vara anonyma, och alla fick möjlighet att få sina frågor besvarade.
– Att umgås och få utlopp för sin kreativitet tillsammans är ett sätt att förebygga psykisk ohälsa. Därför har vi bjudit in hyresgästerna till seriespel i inomhusfotboll, volleyboll och innebandy – i regi av Lugi Motion. Många har anmält lag och vi är själva med och spelar, vilket också är ett bra sätt att komma närmare studenterna. Framåt tittar vi på att erbjuda aktiviteter som matlagning, musik eller hantverk, säger Elin Svensson.
Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2021
Senast uppdaterad 1 juni, 2022