AF Bostäder värmer nästan uteslutande både radiator- och varmvatten i sina fastigheter med fjärrvärme. Fjärrvärme är en lokalproducerad, lättskött, driftsäker, resurseffektiv och kostnadseffektiv uppvärmningsform. Den är dessutom miljövänlig – hela 99,8 % av fjärrvärmen i Lund består av förnybar, återvunnen värme.
– Fjärrvärme är den vanligaste uppvärmningsformen i Sverige och värmer ungefär hälften av landets alla bostäder och lokaler, säger Staffan Jacobsson, drift- och underhållsansvarig på AF Bostäder. Namnet till trots är fjärrvärme lokalt producerad och i Lund kommer värmen till största delen från Örtoftaverket som ligger utanför Eslöv.
I Örtoftaverket värms fjärrvärmevatten till cirka 80 grader för att sedan pumpas via nedgrävda ledningar till ett stort antal flerfamiljshus och villor i regionen. Vattnet leds in i var och en av fastigheterna, där det passerar en enkel värmeväxlare som överför värmen från fjärrvärmevattnet till husets varmvatten och radiatorvatten. När fjärrvärmevattnet leds ut igen har det svalnat och pumpas tillbaka till Örtoftaverket för att värmas upp på nytt.
– Vi har cirka 6 000 studentbostäder i Lund, fördelade på 20 centrala bostadsområden runt om i staden, säger Staffan Jacobsson. Förutom Bokompakt på Kämnärsrätten, som i princip är självförsörjande på värme tack vare solceller och återvunnen spillvärme, så värms samtliga av våra hus med fjärrvärme.
Tekniken är både enkel och praktisk. Allt som behövs i fastigheten är en fjärrvärmecentral med en värmeväxlare, en installation som är liten, ren, tyst och mycket driftsäker eftersom den inte har så många komponenter som kan gå sönder. I några fastigheter har vi även kompletterat med frånluftsvärmepumpar som återvinner inomhusvärmen i ventilationssystemen.
Örtoftaverket, som ägs och drivs av Kraftringen, är ett så kallat kraftvärmeverk, vilket innebär att det producerar både värme och el. Varje år levererar anläggningen 500 GWh värme till Lund, Eslöv och Lomma, en mängd som motsvarar förbrukningen i cirka 25 000 villor. Parallellt producerar verket 220 GWh el, vilket är ungefär lika mycket som Eslövs elanvändning. Anläggningen är en av Sveriges modernaste och drivs helt och hållet med förnybart biobränsle från lokala och regionala markägare i Skåne och södra Småland.
– I Kraftringen har vi, och andra fastighetsägare i regionen, en bra energipartner med höga hållbarhetsambitioner, säger Staffan Jacobsson. All energiproduktion från bolaget är fossilfri. I Örtoftaverket består bränslet av trädrester som toppar, grenar och annat som blir över vid pappersmassetillverkning, och returträ som kan bestå av rivningsvirke eller gamla lastpallar. I fjärrvärmenätets bränslemix finns även bioolja, flis, halm och värme som kommer från geotermiskt vatten, avloppsvatten, fjärrkyleproduktion och akvifär. Dessutom tar Kraftringen vara på överskottsvärme från till exempel industrin, och låter företag som genererar överskott av värme i sina verksamheter koppla upp sig till fjärrvärmenätet.
– Fjärrvärmen i Eslöv, Lomma och Lund – och i våra studentbostäder – består till 99,8 % av förnybar, återvunnen värme med ett direkt koldioxidutsläpp på noll kg per MWh, och en klimatpåverkan på 10,7 kg CO2e per levererad MWh. I studenternas bostäder mäter vi dessutom ute- och innetemperaturer, och styr våra värmesystem så att vi kompenserar för bland annat värmestrålning från fönster, människor och elektronik. Det ger en totalt sett mycket effektiv och hållbar energianvändning, säger Staffan Jacobsson.
Artikel från AF Bostäders årsredovisning 2022
Senast uppdaterad 12 juni, 2023