Den svenska byggbranschen har kommit långt när det gäller återvinning, och nu riktas blickarna alltmer mot återbruk och cirkulärt byggande. I samband med rivningarna på Kämnärsrätten har AF Bostäder genomfört flera lyckade projekt för återanvändning av inredning. Företaget konstaterar att ett mer storskaligt återbruk kräver ny kunskap, nya nätverk och genomgripande förändringar i branschen.
Bygg- och fastighetssektorn står för en stor del av samhällets materialanvändning. Enligt Boverket producerar byggsektorn 35 procent av allt avfall inom EU.
– I Sverige är byggbranschen bra på återvinning, säger Martin Jacobsson, fastighetsutvecklingschef på AF Bostäder. Entreprenörer har både lagkrav och ekonomiska incitament för att återvinna så mycket som möjligt, och på rivningstomter sorteras alltifrån fönster och tegelsten till trä, metall och deponiavfall innan det fraktas bort.
Vid Kämnärsrätten driver AF Bostäder en av Sveriges största satsningar på studentbostäder. Planerna omfattar sex nya kvarter där äldre fyrklöverhus, som ursprungligen byggdes som en temporär lösning på bostadsbristen, bit för bit ersätts av en ny och hållbar stadsdel med dubbelt så många studentbostäder och halverad energiförbrukning.
– I samband med rivningarna av fyrklöverhusen har vi, utöver den vanliga källsorteringen, genomfört flera lyckade satsningar på återbruk, säger Martin Jacobsson. Som exempel har fönster bevarats till ett orangeri i det nya kvarteret Rhodos. Vi har också tagit vara på ytterdörrar att använda som provisoriska dörrar på våra nybyggen. Tidigare har byggarna fått konstruera tillfälliga skydd på varje bygge, men riktiga dörrar tål att monteras flera gånger och kan lagerhållas till kommande byggen. Det sparar både naturresurser och pengar.
– Vi har också bevarat alltifrån kranar och handfat till taggläsare för löpande underhåll i våra fastigheter, säger Martin Jacobsson. Vitvaror i utmärkt skick har använts till renoveringen av Tomegaps tvättstuga. Dessutom har vår entreprenör avtal med en second hand-grossist som tar emot valda delar från våra rivningar.
Trots den senaste tidens lyckade projekt kan AF Bostäder konstatera att ett mer storskaligt återbruk innebär stora utmaningar. Dagens entreprenader präglas av ett just in time-system som inte är anpassat för cirkulärt byggande.
– Om vi ritar ett hus idag och huset ska byggas om två år så tillverkas de olika delarna, till exempel fönster, precis innan de ska levereras till byggarbetsplatsen, säger Martin Jacobsson. Att på motsvarande sätt matcha arkitekters och byggares efterfrågan med utbudet av cirkulärt byggmaterial, på rätt plats och i rätt tid, är fortfarande en stor utmaning och skulle bland annat innebära en enorm lagerhållning. Likaså kan det vara svårt att hitta material med rätt egenskaper eller rätt certifieringar. Som exempel fanns planer på att äldre fönster från våra rivningar skulle användas av ett annat fastighetsbolag i ett byggprojekt, men nutida byggregler och energikrav satte tyvärr stopp för det.
– Glädjande är att intresset för återbruk är stigande. Boverket har fått till uppdrag av regeringen att utveckla arbetet med omställning till en cirkulär ekonomi i byggsektorn, allt fler organiserar sig i frågan och nya nätverk växer fram. Vi vill gärna vara del av den här utvecklingen och är öppna för att hitta samarbeten och kunskapsutbyten mellan olika aktörer i branschen. Det är nödvändigt om vi ska lyckas, säger Martin Jacobsson.
Artikel från AF Bostäders hållbarhetsredovisning 2022
Senast uppdaterad 9 juni, 2023